Aktualności

Wielkanoc 2013: Przepisy Magdy Gessler - BABA WIELKANOCNA

BABA WIELKANOCNA CIASTO

fot.: shutterstock

BABA WIELKANOCNA CIASTO
Wielkanoc tuż tuż, więc większość z nas powoli przygotowuje już pyszne świąteczne potrawy. Jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw jest wielkanocna baba. Wypróbowaliśmy przepis znanej restauratorki i prowadzącej program "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler z portalu smakizycia.pl i polecamy go wszystkim Czytelnikom. Zobacz, jak ją przyrządzić.

Wielkanoc tuż tuż, więc większość z nas powoli przygotowuje już pyszne świąteczne potrawy. Jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw jest wielkanocna baba. Wypróbowaliśmy przepis znanej restauratorki i prowadzącej program "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler z portalu smakizycia.pl i polecamy go wszystkim Czytelnikom. Zobacz, jak ją przyrządzić.

Baba wielkanocna Magdy Gessler - niezbędne składniki:

150 ml mleka
25 g drożdży
150 g cukru
500 g mąki
200 g masła
35 g smalcu
10 żółtek
2 jajka
35 g skórki pomarańczowej
75 g rodzynków
50 g blanszowanych
migdałów
szczypta soli
lukier

Baba wielkanocna Magdy Gessler - sposób przygotowania:

Podgrzej mleko z połową cukru. Dosyp tyle mąki, aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj drożdże i odstaw do wyrośnięcia na pół
godziny. W oddzielnym naczyniu podgrzej lekko jajka i 2 żółtka z pozostałym cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił (jajka nie mogą się ściąć!). W drugim
naczyniu rozpuść masło i smalec. Pozostałe żółtka zmiksuj na wolnych obrotach z cukrem waniliowym. Przy robieniu ciasta drożdżowego bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były lekko ciepłe (nie gorące i absolutnie nie z lodówki). Do podrośniętego rozczynu dodaj podgrzane jajka z cukrem, zmiksowane żółtka, szczyptę soli i wsyp resztę mąki.

Zagnieć dokładnie, aż składniki się połączą. Wyrabiaj dalej (około 30 minut) stopniowo dodając roztopiony, ciepły tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. W tym
czasie kilka razy przemieszaj. Do wyrośniętego ciasta podstawowego dodaj utarte żółtka. Wyrób dokładnie. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały. Wyrób.

Odstaw do wyrośnięcia. Po pół godziny przemieszaj znów ciasto i przełóż je do formy. Odstaw do wyrośnięcia. Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Ostudź. Lekko ciepłą ozdób domowym lukrem i ewentualnie bakaliami.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.