Aktualności

PRZEPISY MAGDY GESSLER na święta: Gołąbki z dorsza

gessler kr2
gessler kr2
W czwartym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restauracje Syrenka w Ustce. Dzięki znanej restauratorce stało się to najlepsze miejsce do skosztowania świeżych dań z ryb. Podpowiadamy dziś jak przyrządzić gołąbki z dorsza według przepisu Magdy Gessler.
  • W czwartym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restauracje Syrenka w Ustce. Dzięki znanej restauratorce stało się to najlepsze miejsce do skosztowania świeżych dań z ryb. Podpowiadamy dziś jak przyrządzić gołąbki z dorsza według przepisu Magdy Gessler.
  • GOŁĄBKI  Z DORSZA - Przepis Magdy Gessler
  • Niezbędne produkty:
  • pół kilograma dorsza (najlepiej filety z dorsza, ryba musi być świeża a nie mrożona)
  • kapusta włoska
  • kasza jęczmienna, ok 200 gram
  • 3 cebule
  • rosół z kury lub bulion 1 litr
  • cytryna
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przyrządzenia: Cała trudność w przyrządzeniu gołąbków polega na prawidłowym oddzieleniu liści kapusty - tak, aby były one miękkie, nie rwały się i łatwo było zawinąć w nie mięso. W tym celu należy przygotować duży garnek gorącej wody i włożyć do niego oddzielone liście. Jeżeli mamy problem z oddzielaniem liści i rwą się nam - możemy włożyć do dużego garnka z gorącą wodą całą główkę kapusty - zewnętrzne liście powinny oderwać się o wiele łatwiej.

Z dorszy należy zdjąć skórę i przepuścić mięso przez maszynkę. Cebulę trzeba pokroić w drobna kostkę i odsączyć. Następnie cebulę dodajemy do zmielonej ryby.

Następnie do farszu dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość solimy i pieprzymy. Wyciskamy sok z jednej, niezbyt dużej cytryny i również dodajemy.

Farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy tak jak klasyczne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy, tak by zarumieniły się z każdej strony. Wkładamy do brytfanny, zalewamy rosołem lub bulionem i pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni.

NA TEMAT:

Świątynie Delhi
Wyprawa tygodnia Świątynie Delhi

Dojście z parkingu do bramy okalającej Świątynię Lotosu to sztuka wymagająca umiejętności poruszania się slalomem. Co rusz na naszej drodze staje natrętny handlarz pamiątkowego badziewia. Wyminie się jednego, to obskakuje nas dwóch kolejnych.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.