Aktualności

PRZEPISY MAGDY GESSLER na święta: Gołąbki z dorsza

gessler kr2
gessler kr2
W czwartym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restauracje Syrenka w Ustce. Dzięki znanej restauratorce stało się to najlepsze miejsce do skosztowania świeżych dań z ryb. Podpowiadamy dziś jak przyrządzić gołąbki z dorsza według przepisu Magdy Gessler.
  • W czwartym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restauracje Syrenka w Ustce. Dzięki znanej restauratorce stało się to najlepsze miejsce do skosztowania świeżych dań z ryb. Podpowiadamy dziś jak przyrządzić gołąbki z dorsza według przepisu Magdy Gessler.
  • GOŁĄBKI Z DORSZA - Przepis Magdy Gessler
  • Niezbędne produkty:
  • pół kilograma dorsza (najlepiej filety z dorsza, ryba musi być świeża a nie mrożona)
  • kapusta włoska
  • kasza jęczmienna, ok 200 gram
  • 3 cebule
  • rosół z kury lub bulion 1 litr
  • cytryna
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:Cała trudność w przyrządzeniu gołąbków polega na prawidłowym oddzieleniu liści kapusty - tak, aby były one miękkie, nie rwały się i łatwo było zawinąć w nie mięso. W tym celu należy przygotować duży garnek gorącej wody i włożyć do niego oddzielone liście. Jeżeli mamy problem z oddzielaniem liści i rwą się nam - możemy włożyć do dużego garnka z gorącą wodą całą główkę kapusty - zewnętrzne liście powinny oderwać się o wiele łatwiej.

Z dorszy należy zdjąć skórę i przepuścić mięso przez maszynkę. Cebulę trzeba pokroić w drobna kostkę i odsączyć. Następnie cebulę dodajemy do zmielonej ryby.

Następnie do farszu dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość solimy i pieprzymy. Wyciskamy sok z jednej, niezbyt dużej cytryny i również dodajemy.

Farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy tak jak klasyczne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy, tak by zarumieniły się z każdej strony. Wkładamy do brytfanny, zalewamy rosołem lub bulionem i pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni.

NA TEMAT:

Sziget
Kuchnia włoska
Park wodny
Raj odnaleziony
Wyprawa tygodnia Raj odnaleziony

A właściwie dwa: na lądzie i pod wodą. Ten pierwszy to białe plaże, zielone palmy, lazurowa woda, błoga cisza i spokój. Na drugi składają się kolorowe rafy, wielkie ławice ryb, smukłe delfiny i ogromne manty.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.