Aktualności

Przepisy Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji - kotlet z dorsza w sosie tatarskim

KOTLET DANIE OBIAD

fot.: sxc.hu

KOTLET DANIE OBIAD
W trzynastym odcinku siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restauracje Viki Lektiko w Elblągu. Odmieniła cały lokal, zmieniła nazwę na "Szprot" i postawiła na rybne menu. Jednym z popularniejszych dań są kotlety z dorsza w sosie tatarskim. sprawdź, jak przygotować je w domu.

W trzynastym odcinku siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restauracje Viki Lektiko w Elblągu. Odmieniła cały lokal, zmieniła nazwę na "Szprot" i postawiła na rybne menu. Jednym z popularniejszych dań są kotlety z dorsza w sosie tatarskim. sprawdź, jak przygotować je w domu.

KOTLETY Z DORSZA W SOSIE TATARSKIM - SKŁADNIKI

- kilogram świeżego mięsa z dorsza (najlepiej filetów)
- 200 g mielonego podgardla
- 2 bułki
- majonez
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- przyprawy: sól, pieprz, posiekany koperek
- cebula
- bułka tarta
- oliwa

SKŁADNIKI NA SOS TATARSKI

  • - szklanka majonezu
  • - 4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • - łyżka chrzanu
  • - 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • - 6-8 grzybków marynowanych (maślaki, pieczarki, podgrzybki, borowiki)
  • - 3 spore korniszony
  • - sól i pieprz

KOTLETY Z DORSZA W SOSIE TATARSKIM - SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Przygotowanie sosu: Majonez, śmietanę i musztardę połączyć. Pokroić korniszony i grzybki w drobniutka kosteczkę. Połączyć z sosem a następnie dodac przyprawy do smaku.

Przygotowanie kotletów: Na początku musimy zmielić podgardle oraz filety z dorsza. W tym czasie możemy rozgrzać patelnie, a następnie zrumienić na niej posiekana drobno cebulę. Kiedy cebula przestygnie dodajemy ja do kotletów.

Następnie dodajemy też namoczone wcześniej bułki, majonez oraz jedno jajko. Na koniec przyprawiamy do smaku. Kotlety są już gotowe. Należy je obtoczyć bułką tartą i podsmażyć z obu stron na oleju.

Życzymy smacznego!

NA TEMAT:

Sziget
Kuchnia włoska
Park wodny
Samotna podróż po Gruzji
Wyprawa tygodnia Samotna podróż po Gruzji

Wg legendy Gruzja jest kawałkiem raju. Niby daleko, a jednak na tyle blisko by zrobić ten pierwszy krok i udać się w samotną podróż. Tylko ja, plecak i aparat. Krok, który sprawił, że nie mogę przestać wędrować, a Gruzja jest moim drugim domem.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.