FRANCJA

Kuchnia francuska

Ślimaki serwowane w restauracji Le Regal

fot.: Maciej Lansberg

Ślimaki serwowane w restauracji Le Regal
Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podniebieniom królów. We Francji powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste, ale smaczne dania, których można skosztować w zajazdach i oberżach serwujących specjalności danego regionu.
artykul sponsorowany

Francja często nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Współczesna kuchnia francuska powstała w wyniku pracy najlepszych kucharzy, latami doskonalących swój kunszt. To ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej. Tutaj należy wymienić chociażby twórców kuchni wysokiej - haute cuisine, począwszy od La Varenne'a, który zmodernizował w XVII wieku tradycyjną ciężką kuchnię, a skończywszy na jego młodszych następcach takich jak Escoffier, Bocuse, Careme, którzy sztukę kulinarną doprowadzili na wyżyny. Kuchnia wysoka do dzisiaj serwowana jest w wykwintnych restauracjachi hotelach. Nowe czasy zmusiły ją jednak do zmiany swojego oblicza na bardziej przystępne, aczkolwiek nadal bogate i precyzyjne w formie i smaku oraz dość kosztowne. W XX wieku kuchnia francuska potrzebowała nowego tchnienia i świeżości. Pojawili się zwolennicy prostoty, znudzeni kuchnią bogatą i wysublimowaną. Postawili na dania smaczne, zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu, lecz równie eleganckie. W 1960 roku we Francji powstał nowy nurt zwany nouvelle cuisine, który prężnie się rozwija i przyćmiewa nieco swoją poprzedniczkę, którą poza eleganckimi restauracjami spotyka się już tylko na wszelkich kulinarnych konkursach dla profesjonalistów.

NA TEMAT:

Kuchnia francuska jest na świecie znana w dużej mierze dzięki samym Francuzom, którzy potrafią zareklamować swój kraj i jego dobra. Nawet najwięksi laicy kulinarni są w stanie wymienić najbardziej popularne potrawy francuskie, takie jak tarta, zupa cebulowa czy słynna bagietka oraz bardziej wysublimowane żabie udka, confit z kaczki, ślimaki pod rozmaitymi postaciami i wspaniały deser crème brûlée. Ponadto za sprawą panującej w Europie w XVII i XVIII wieku mody na francuszczyznę, mnóstwo z francuskich potraw na stałe wpisało się do kuchni wielu narodów. Tutaj należy wymienić musztardę, majonez, buliony, suflety, omlety, sos beszamelowy i sos vinaigrette. Są to produkty i dania tak popularne, że używając ich na co dzień nawet nie wiemy, że pochodzą z Francji. Kuchnia francuska to nie tylko domena wyspecjalizowanych kucharzy, pełna dań wysublimowanych w smaku. To również kuchnia niuansów, smaków prostych i świeżych, kryjących się także w kuchni zwykłych ludzi zamieszkujących tutejsze, jakże zróżnicowane i bogate w rozmaite specjały, regiony. Oficjalnie Francja posiada 22 regiony administracyjne. Każdy z nich ma swoje oryginalne sposoby i recepturyna przyciągnięcie prawdziwych smakoszy i miłośników kuchni francuskiej. Ponadto położenie geograficzne Francji pozwala na korzystanie z wszelakich dóbr natury, co czyni kraj samowystarczalnym. Bliskość oceanu, mórz oraz liczne rzeki dostarczają ryb oraz owoców morza. Tereny górzyste sprzyjają wypasowi owiec i kóz, a liczne nasłonecznione stoki pozwalają na uprawę winorośli, a co za tym idzie produkcję jednych z najlepszych win na świecie. Klimat Francji jest umiarkowany, niemniej jednak można tutaj wyróżnić wpływ aż czterech stref klimatycznych co pozwala zróżnicować uprawy zwłaszcza warzyw i owoców. Na północy i wschodzie kraju panuje klimat kontynentalny z ostrymi zimami i ciepłym latem. Od zachodu Francja znajduje się pod wpływem strefy oceanicznej, dość wilgotnej. W centrum kraju wpływy stref mieszają się ze sobą, dzięki czemu zimy są mniej odczuwalne niż na północy. Natomiast południe Francji to istny słoneczny raj zdominowany przez klimat śródziemnomorski. Przy takim położeniu geograficznym i tak zróżnicowanych stanach przyrody nie można kuchni francuskiej traktować jednostronnie i płasko. Oto najbardziej charakterystyczne przysmaki wybranych regionów Francji.

REGION ZACHODNI I PÓŁNOCNO-ZACHODNI

(Nord-pas-de-Calais, Normandia, Bretania)

W regionie wysuniętym najdalej na północ, czyli w Nord-Pas-de-Calais, spotyka się ludność dość wymieszaną pod względem kulturowym i narodowościowym. Oprócz Francuzów, mieszka tutaj ludność pochodzenia flamandzkiego. Widoczne jest to także w tutejszej kuchni, a zwłaszcza w nazwach dań. Przykładem może być potjevlesh czyli danie flamandzkie przypominające gulasz z czterech rodzajów mięsa. Jako że Francja słynie także z rozmaitych wędlin oraz pasztetów, również w północnej, a także zachodniej części kraju, spotyka się wyroby wędliniarskie produkowane tylko tutaj np. słynną kiełbaskę Andouillette przyrządzaną z wieprzowiny z dodatkiem cebuli, pieprzu oraz innych przypraw. Specjalnością Normandii ze względu na duże uprawy jabłoni są alkohole na bazie soku jabłkowego, takie jak: calvados i cydr. Wykorzystuje się je także jako dodatek do wielu dań np: do kurczaka w calvadosie. Całe północno-zachodnie wybrzeże Francji ma dostęp do Oceanu Atlantyckiego i Morza Północnego, tak wiec kuchnia tych regionów szczyci się również licznymi potrawami z wykorzystaniem owoców morza. Normandia słynie z przegrzebków i muli oraz dania o nazwie moules à la crème– czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany. Bretania natomiast szczyci się potrawami z homarów oraz świeżych ryb. Poza daniami morskimi w Bretanii królują także naleśniki: crêpes au froment z rozmaitymi farszami zazwyczaj słodkimi. Ogólnie kuchnia północy dopasowana jest do dość chłodnego klimatu, więc pełna jest również zawiesistych gulaszy i dań mięsnych, które chętnie spożywane są zimą. Przykładem może być carbonande, czyli danie przyrządzane z wołowiny duszonej w cebuli i sosie piwnym.

CENTRUM

(Il de France, Region Centralny, Burgundia, Owernia)

Il de France, to region wyjątkowy, gdyż to właśnie tutaj mieści się stolica Francji - Paryż. To miejsce najwspanialszych restauracji i centrum wszelkich nowinek kulinarnych dotyczących zwłaszcza kuchni wysublimowanej oraz kuchni międzynarodowej. Francja to także kraj gdzie ogromne znaczenie w kuchni odgrywa pieczywo zwłaszcza słynne bagietki maczane w porannej kawie z mlekiem lub serwowane jako przekąska przed daniem głównym. Popularny jest także chleb z rozmaitymi dodatkami np.; orzechami, rodzynkami, a nawet z kozim serem. Wypiekany jest on w tutejszych les boulangeries – piekarniach. W Paryżu króluje pain Poilâne – chleb z dodatkiem soli morskiej. Burgundia natomiast, to królowa win. Najlepsze burgundzkie winapochodzą z centralnej części regionu zwanej Côte-d'Or – złote zbocze. Jest to też nazwa jednej z apelacji. Najbardziej cenione wina burgundzkie produkowane są ze szczepu Pinot Noir. Francuzi nie tylko delektują się smakiem tego purpurowego trunku, ale także dodają go do dań. Słynną i wielce cenioną potrawą jest wołowina po burgundzku - boeuf bourguignon, a także escargots de bourgogne – ślimaki w sosie z czerwonego wina. Chlubą jest słynny coq au vin – kogut duszony w czerwonym winie. Jest to danie znane w całej Francji, niemniej jednak każdy z regionów posiada własny przepis na przygotowanie go. Najmniej reprezentatywnym regionem jeśli chodzi o kuchnię wysublimowaną jest kuchnia Owernii, aczkolwiek miłośnicy przaśnego jadła na pewno znajdą tutaj coś dla siebie. Dominuje kuchnia chłopska, dość tłusta, pełna mięsa, wędlin i zawiesistych sosów. Szczególnie ceniona jest tutaj wieprzowina, a także wołowina. Z mleka krowiego wytwarza się sery. Do najbardziej popularnych serów Owernii zalicza się od niedawna produkowany ser Bleu d’Auvergne Sancy. Jest to smaczny ser z niebieską pleśnią, często dodawany do tutejszych dań.

artykul sponsorowanykuchnia.tv

Strona przygotowane we współpracy z kuchnia.tv

Lazurowe Wybrzeże: Menton
Rzym zabytki: Fontanna di Trevi
Wyspy greckie - Hydra
Padaung - uchodźcy z Birmy
Wyprawa tygodnia Padaung - uchodźcy z Birmy

Najbardziej znane górskie plemiona zamieszkujące północną Tajlandię to: Akha, Lahu, Karen, Hmong, Lisu. Na cel naszej wyprawy wybraliśmy plemię Karen, a dokładnie ich odłam Padaung, bardziej znany jako „długie szyje”.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.