Kuchnie świata

Sekrety kuchni tajskiej. Dla tych smaków chce się wracać do Tajlandii!

kuchnia.tv, 7.07.2016

Kuchnia tajska

fot.: www.shutterstock.com

Kuchnia tajska
Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia – przyjemność i harmonię, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej. Duży wpływ na rozwój Tajlandii miały też sąsiednie kraje. Chiny, Laos, Birma czy Indie wniosły do tajskiego świata również swoje przysmaki i zasady sztuki kulinarnej.

Mimo oddziaływania innych kultur, mistrzowie kuchni tajskiej wykształcili też swoje własne reguły komponowania posiłków. Główną jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmoniiuznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.

Pojęcie kuchni tajskiej nie ogranicza się tylko do Tajlandii. Należy zaznaczyć, że duża cześć plemion tajskich zamieszkuje też Wietnam i Laos, gdzie również kultywowany jest dorobek tajskich przodków.

NA TEMAT:

Regionalne smaki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Jest też zróżnicowana pod względem produktów i składników używanych w danym regionie.

Wyróżnia się północną, północno-wschodnią, południową i centralną Tajlandię. Dania południowe bazują głównie na mleku kokosowym i owocach morza, które mieszkańcom z północy kraju są obce. Ci natomiast, rozsmakowali się w łagodnych daniach na bazie mięsa wieprzowego i delikatnych warzyw.

Najostrzejszą kuchnią jest kuchnia północno-wschodnia, która charakteryzuje się dużą zawartością chili i wyrazistych przypraw. Popularnym daniem w tym regionie jest larb czyli pikantna sałatka z mięsem, cebulą, chili, czy tom saep – kwaśna, pikantnta zupa.

Ryż i zioła to podstawa

Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy – bardzo aromatyczny i delikatny.

Wszelkie dodatki mięsne czy rybne podawane do ryżu są wzbogacane aromatycznymi przyprawami i ziołami. Te ostatnie mogą być zarówno świeże, suszone lub mielone. Dzięki nim dania stają się bardziej intensywne w smaku, kolorze, zapachu i mocniej oddziałują na zmysły.

Tajowie wierzą również w zdrowotne znaczenie wszelkich ziół, które maja leczyć nie tylko ciało, ale i duszę. Wyznają, podobnie jak Chińczycy, filozofię Yin i Yang, czyli zasadę harmonii we wszechświecie i stosują ją również w kuchni.

Ryż jest podstawą kuchni tajskiej

Ryż jest podstawą kuchni tajskiej. Fot. Shutterstock.com

Kuchnia tajska – metody przygotowania posiłków

Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia, opracowywanych przez wieki przez tutejszych mistrzów kuchni. Dawniej do gotowania nie używano żadnych metalowych naczyń, a te były zastępowane glinianymi.

W miarę rozwoju kultury i sztuki kulinarnej oraz dzięki wpływom innych kuchni świata zaczęły pojawiać się woki czy naczynia do gotowania na parze, które są również popularne w innych kuchniach azjatyckich. Wiele kuchennych przyrządów pojawiło się też za sprawą państw zachodnich i rozwijającego się handlu międzynarodowego.

W kuchni tajskiej zachowało się wiele starodawnych metod przygotowania jedzenia. Jedną z nich jest np. grillowanie warzyw czy mięs oraz owoców morza, najczęściej krewetek, a zwłaszcza krewetek tygrysich – bardzo popularnych w Tajlandii. Podaje się je z obowiązkowym ryżem lub jako przekąskę ze słodko-kwaśnym sosem.

Sałatki według tajskiej receptury

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki – yam, przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Wszelkie tajskie sałatki niezależnie od tego, czy będzie to sałatka krewetkowa, czy z wieprzowiną, skrapiane są sosami tajskimi np. sojowym, rybnym lub po prostu sokiem z limonki. Dzięki temu sałata ma wytrawny smak i jest dietetyczna.

Oczywiście dodawane są do nich naturalne przyprawy oraz bardzo często beztłuszczowy i pozbawiony cholesterolu makaron ryżowy.

Różnorodność kuchni tajskiej – najpopularniejsze dania

W stolicy Tajlandii – Bangkoku, najlepiej widać zróżnicowanie kuchni tajskiej. Niemalże wszędzie można spotkać drobne stragany, bary oraz ekskluzywne restauracje serwujące swoje specjały.

Do najczęściej spotykanych i najbardziej charakterystycznych dań tajskich zalicza się pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki.

Często serwuje się również smażony ryż z dodatkiem pasty krewetkowej, wieprzowiny i warzyw – danie nosi nazwę khao khluk kapi.

Wiele tajskich dań wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np. kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Jest to tzw. nurt kuchni pałacowej. Tak misternie przygotowane potrawy nadal wywołują zazdrość mistrzów kuchni z zachodu.

Kuchnia tajska przez swoją świeżość i charakterystyczny smak zdobyła fanów również na innych kontynentach. 

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.