Kuchnie świata

Meksyk kulinarnym szlakiem. Dokąd jechać, aby dobrze zjeść?

AJ, na podstawie kuchnia.tv, 24.02.2016

Kuchnia meksykańska

fot.: www.shutterstock.com

Kuchnia meksykańska
Gdyby narysować kulinarną mapę Meksyku, zamiast trzydziestu regionów miałby trzy: pełną meksykańsko-amerykańskich wariacji północ, centrum i południe, gdzie znajdziemy wszystkie najlepsze smaki w kuchni meksykańskiej.

Meksyk składa się z 31 regionów administracyjnych, ale pod względem kuchni dzieli się na część północną oraz centralną i południową. Północ ma surowy klimat i jest mniej urodzajna, za to im niżej, tym większa różnorodność upraw. Na południu rośnie więcej soczystych owoców i warzyw i szczególnie tu popularne są dary morza wyławiane z Morza Karaibskiego i oceanu. Bez względu na region podstawą kuchni meksykańskiej są: fasola, kukurydza, chili i pomidory.

NA TEMAT:

Kuchnię meksykańską stworzyli Indianie, ale w obecnym kształcie czuć w niej również wyraziste smaki Hiszpanii. Kolonizatorzy urozmaicili potrawy na bazie egzotycznych owoców, słodkich ziemniaków, orzechów, ryb i dyni o mięso (wołowina, kurczak), ryż oraz wino. Składniki te są dziś popularne w całym kraju. Zachowały się też dania znane Aztekom i Majom. To przeważnie smażone insekty (pająki, pasikoniki, mrówcze jaja itp.).

Północny Meksyk

Graniczy ze Stanami Zjednoczonymi m.in. z Teksasem. Z tego sąsiedztwa zrodziła się kuchnia nazywana powszechnie tex-mex, pełna eksperymentów kulinarnych, które rozsławili miejscowi kowboje. Meksykanie z północy musieli jakoś nauczyć się radzić sobie z surowym klimatem, więc opanowali do perfekcji techniki przechowywania i przetwarzania żywności. Tutejsze potrawy zawsze były uboższe w składniki i mniej wyraziste w smaku niż na południu kraju. Współczesna sytuacja jest jednak lepsza niż kiedyś, ponieważ suche tereny zostały częściowo nawodnione i użyźnione. Przystosowano je do uprawy zbóż (głównie pszenicy). Tortille na północy wyrabia się z mąki pszennej, nie kukurydzianej, i tak jak wszędzie faszeruje wołowiną i fasolą.

kuchnia meksykańska

fot. shutterstock.com

Znane potrawy

Bardzo popularną potrawą jest pszenny placek z wołowiną, zwany burrito de machaca. To wyjątkowo proste, ale treściwe i smaczne danie, popularne również w Teksasie. Pożywne i nieskomplikowane posiłki są dominujące w kuchni północy. Przeważnie przygotowuje się je w jednym garnku albo na grillu. Warto spróbować pajeta de membrillo (galaretki), crema de queso (zupy serowej), machaca con huevos (suszonej wołowiny z jajkiem) i gorditas (placków kukurydzianych z serem, mięsem i marynowanymi warzywami). Z przypraw używa się tu dużych ilości chili.

Meksyk centralny

To prawdziwy tygiel kulturowo-kulinarny, w którym smaki indiańskie łączą się z europejskimi. Jednym z najciekawszych pod tym względem stanów jest Puebla. To stąd wywodzi się słynny sos mole poblano przygotowywany na bazie migdałów, orzechów arachidowych, goździków, pasty sezamowej, cynamonu i gorzkiej czekolady. Tą ostatnią polewa się w Meksyku wiele potraw, również słonych.

Życie miasteczek w środkowym Meksyku kręci się głównie wokół targowisk, pełnych czerwonych, soczystych pomidorów, przeróżnych gatunków fasoli, a także ryb i owoców morza. Zwiedzając je, można przy okazji skosztować regionalnych dań takich, jak smażone ziemniaki czy żeberka.

Meksyk południowy

Kuchnia południowego Meksyku łączy smaki wschodniego i zachodniego wybrzeża. Podobne potrawy zjemy więc w Oaxace, Verascruz, Yucatanie czy Tabasco. Wszystkie regiony wzdłuż Morza Karaibskiego, Zatoki Meksykańskiej czy Pacyfiku obficie czerpią z owoców morza. W pierwszym przypadku potrawy przyrządza się na sposób śródziemnomorski (oliwki, kapary, chili). Na całym południu w sałatkach i deserach dominują egzotyczne owoce guanabany i mamei amerykańskiej. Mimo wspólnych cech, regiony różnią się między sobą np. Yucatan gustuje w smakach o wiele słodszych niż Oaxaca. Tu z kolei dominują potrawy pikantne (np. smażone liście kukurydzy faszerowane mięsem lub serem i chili, zwane tamale).

Sosy meksykańskie

Wśród nich najsłynniejszy guacamole, czyli pasta z awokado. Smaruje się nią m.in. tortille. Północnomeksykańską wersją mole poblano jest oaxaqueno (ciut słodszy dzięki bananom). W daniach z mięsem nigdy nie zbraknie salsy Mexiany z soczystych, słodkich pomidorów z dodatkiem chili i kolendy.

Świątynie Delhi
Wyprawa tygodnia Świątynie Delhi

Dojście z parkingu do bramy okalającej Świątynię Lotosu to sztuka wymagająca umiejętności poruszania się slalomem. Co rusz na naszej drodze staje natrętny handlarz pamiątkowego badziewia. Wyminie się jednego, to obskakuje nas dwóch kolejnych.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.