TEL AWIW

Uczta w Tel Awiwie

Shakshuka z serem fetą i bazylią

fot.: Istock

Shakshuka z serem fetą i bazylią
"Jerusalem to pray, Tel Aviv to play” – Jerozolima, aby się modlić, Tel Awiw, aby się bawić, mawiają mieszkańcy Izraela o swoich dwóch najważniejszych miastach. I faktycznie w Tel Awiwie, mieście które nigdy nie śpi, odnajdziemy wszystkie odcienie hedonistycznych uciech. A jedną z nich jest oczywiście jedzenie.

1. Manta Ray

Adres: 7 Kaufmann St. (promenada)

Tel. + 972 3 517 47 73

www.mantaray.co.il

Będąc nawet kilka godzin w Tel Awiwie nie można ominąć tej nadmorskiej restauracji, położonej przy głównej promenadzie, przy pięknej plaży Alma Beach. Gwarancja uczty nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu – zarówno ze względu na sposób podania dań, jak i niezapomniany widok Morza Śródziemnego. Atuty miejsca sprawiają, że warto wcześniej zarezerwować stolik (zwłaszcza na balkonie). Środkowo-wschodnia unikalna podróż kulinarna zaczyna się od wachlarza wyśmienitych przystawek (mezze – każda 17 szekli), zagryzanych aromatycznym, świeżo wypiekanym bałkańskim chlebem (17 szekli). Szef kuchni Ronen Skinezis poleca Filleted Blue Bream, czyli soczysty filet z tutejszej ryby serwowany na mango, maśle, chili i organicznym czerwonym ryżu (93 szekli) oraz ukochany przez miejscowych Mixxxed Seafod: kociołek pełen krabów i morskich wspaniałości w śródziemnomorskim stylu (wystarczająco duży, by zjeść go we dwoje – 72 szekli). Moim faworytem jest prosta, acz niezapomniana, sałatka ze świeżych krewetek na liściach szpinaku, skąpanych w soku z melona (17 szekli). W zeszłym roku knajpa zajęła pierwsze miejsce w plebiscycie magazynu „Time Out” na najlepszy nadbrzeżny lokal w mieście. Otwarta od 9 rano do północy.

NA TEMAT:

2. Esspresso Mersand

Adres: 70 Ben Yehuda St.

(róg Frishmann St.)

Tel. + 972 3 523 43 18

Miejsce-instytucja, położone w centralnym Tel Awiwie, niecałe 10 min. od morza. Knajpę odwiedzają zarówno dystyngowane staruszki-emigrantki z Europy, jak i kolorowa młodzież i offowi artyści, którzy wieczorami prezentują tu swoje instalacje. Eklektyczna mieszanka miejscowego luzu i kawiarnianego życia Tel Awiwu. Właściciel, młody telawiwczyk Boaz Tregerman, zachował pierwotny klimat lokalu i wystrój wnętrza z 1955 r., wymyślony przez przybyszy z Wiednia. Serwowana tu wyśmienita kawa i domowej roboty ciasta nie mają sobie równych w całym mieście. Zestaw mała czarna plus wypieki to koszt 25 szekli. Osobiście polecam rozpływający się w ustach niebiański sernik czekoladowy Brownie cheese (16 szekli). Na zgłodniałych czeka również szeroki wachlarz kanapek i sałatek, zaś na spragnionych świeże soki oraz wybór mocnych alkoholi. Uwaga: zazwyczaj dość tłoczno.

3. King George

Adres: 26 Hamelech George St.

Tel. + 972 3 620 44 54

Typowy resto-bar, który skutecznie nasyci głodne brzuchy. Miejsce ze świetną obsługą i darmowym napojem przy wejściu. Ale co najważniejsze – lokal na każdą kieszeń, serwujący naprawdę dobrą śródziemnomorską kuchnię za małe (jak na izraelskie warunki) kwoty. Potrawy tradycyjne i proste w swej recepturze, a jednocześnie smaczne. Cena lunchu to 25 szekli. Za tę sumę możemy dostać np. penne z łososiem, talerz smażonych kalmarów, czy makaron w azjatyckim stylu. Luźna atmosfera i konkurencyjne ceny ściągają tu rzesze młodych Izraelczyków. Między godz. 16 a 19, w ramach happy hour, czeka nas darmowy kufel piwa lub kieliszek szampana. Wieczorem miejsce zamienia się w głośny pub z muzyką z konsolety, która brzmi aż do 6 rano.

4. Dallal Restaurant

Adres: 10 Shabazi St.

Tel. + 972 3 510 92 92

www.dallal.info

Neve Tzedek, piękna dzielnica miejscowej bohemy, pojawiła się na mapie 22 lata przed powstaniem miasta Tel Awiw. To XIX-wieczne malownicze miejsce obfituje w galerie sztuki i wyśmienite knajpy. Warto poszwędać się tu wieczorem, by podpatrzeć nocne życie mieszkańców Tel Awiwu,

którzy uwielbiają połączenie bliskowschodnich akcentów z europejskim szykiem. Taka jest restauracja Dallal, usytuowana w ładnym odrestaurowanym budynku i urządzona w magicznym stylu Art Nouveau. Lokal, który ma też własną piekarnię, serwuje specjały kuchni izraelskiej i francuskiej. Na przystawkę polecam wyborny pasztet z kurzych wątróbek podawany z marynowaną gruszką i karmelizowanym pomidorkiem cherry (31 szekli). Jako danie główne warto spróbować domowej roboty kuskusu z kurczakiem w marokańskim stylu (69 szekli) ub Heraime – filet z halibuta w pomidorowym ostrym sosie (89 szekli). Kawa i deser to wydatek 35 szekli. Idealne miejsce na spotkanie rodzinne lub biznesowe.

5. Lala Land

Adres: Gordon Beach

Tel. + 972 3 529 33 03

www.lala-land.co.il

Świetnie zaprojektowany lokal, z niepowtarzalnym klimatem i niebanalnym wystrojem wnętrza, położony na głównej plaży miasta – Gordon Beach. Idealny wybór na późne śniadania przy wtórze fal (polecam hummus z jagnięciną i orzeszkami pinii – 48 szekli), czy drinka o zachodzie słońca. Do odwiedzenia tego miejsca namówił mnie izraelski pisarz Etgar Keret, który zalicza lokal do swych ulubionych. I faktycznie, magia Lala Land działa. Dziś nie wyobrażam sobie wizyty w mieście bez smaku ożywczej Lemonnany na rozgrzanej plaży (sok z cytryny z miętą – 12 szekli). Szef kuchni Eli Abukarat szczególnie poleca krewetki w Martini, z migdałami i masłem (92 szekle) oraz wołowe medaliony w czerwonym winie (112 szekli). W karcie szeroki wybór izraelskich win ze wzgórz Golan.

6. Ha-Suri (w tłum. Syryjczyk)

Adres: Yemenite Quarter (Karem Ha-Teimanim). Schodząc z ulicy Rabbi Meir w Yehya Kapah St., druga aleja po prawej

Nieopodal bazaru Carmel, w południowej części miasta, w plątaninie wąskich uliczek jemeńskiej dzielnicy znajduje się królestwo hummusu. Z pozoru do królestwa mu bardzo daleko – plastikowe krzesła, wytarta cerata i poklejona szyba mogą początkowo odstraszyć. Jednak rój stołujących się tam mieszkańców Tel Awiwu od razu zdradza, że jesteśmy we właściwym miejscu. Jedzenie jest pierwszej jakości, choć menu nie pozostawia nam dużego wyboru: możemy zamówić albo hummus albo ful, czyli pastę z fasoli. Najlepiej wybrać kombinację obu, serwowaną z połówkami jaj na twardo. Wszystko za ok. 25 szekli. Ponieważ hummus to potrawa śniadaniowa, warto wybrać się tam w godzinach przedpołudniowych (czynne od 8 rano). Właściciel zamyka lokal po wyczerpaniu olbrzymiego gara potrawy, przygotowywanego każdego ranka. Codziennie jest to inna pora, zazwyczaj ok. godz. 14. Nie zapomnijcie zamówić wyśmienitej herbaty ze świeżej mięty, koniecznie suto dosłodzonej!

Uwaga: Miejsce bez szyldu i dokładnego adresu, za to znane przez wszystkich miejscowych.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.