BRAZYLIA

Kuchnia brazylijska łączy smaki z całego świata. Przypadłaby Wam do gustu?

Kuchnia.tv, red. AJ, 19.10.2018

Kuchnia brazylijska

fot.: shutterstock.com

Kuchnia brazylijska
Kulturową różnorodność Brazylii widać na talerzu. Urozmaicone o lokalne składniki i przyprawy sushi czy pizza smakują zupełnie inaczej niż w krajach, z których pochodzą. Przemierzając 5 kulinarnych regionów, szukamy najciekawszych smaków w kuchni brazylijskiej.

Największy kraj Ameryki Południowej szczyci się wielką różnorodnością kulturową. Ogromny wpływ na jego kulturę wywarły m.in., jeśli nie przede wszystkim, plemiona indiańskie. W całej Ameryce Łacińskiej Indianie pozostawili po sobie wiele cennych zabytków, rytuałów i wierzeń, a także kulinarnych odkryć takich, jak czekolada czy kakao.

Wkroczenie Europejczyków do Ameryki Południowej, a później Brazylii, diametralnie odmieniło życie tubylców. Nowe tereny jako pierwsi zaczęli zasiedlać Portugalczycy, którzy odnaleźli tu sposoby na wzbogacenie się i powiększenie swoich majątków. Do wyrębu lasów oraz uprawy trzciny cukrowej, a później bawełny, zaczęli poszukiwać taniej siły roboczej i niewolników. Na początku byli nimi rdzenni Indianie, wkrótce – Afrykańczycy. Choć żyli w niewoli, także wywarli duży wpływ na rozwój nowego państwa – jego kultury i kuchni. W Brazylii nadal istnieją regiony zamieszkane w dużej części przez ludność pochodzenia afrykańskiego, która kontynuuje kulinarne tradycje swoich przodków, stosując m.in. te same składniki i receptury.

Wraz z falą emigracji do Ameryki przybyli m.in. Włosi, Hiszpanie, Libańczycy i Japończycy. Wszyscy stworzyli – i nadal tworzą – bogactwo kulturowe i kulinarne Brazylii, starając się przy tym nie zatracić swej odrębności. Widać to szczególnie w kuchni, w której smaki wywodzące się z innych tradycji, np: sushi, wzbogacane są lokalnymi przyprawami. Znane nam potrawy są urozmaicane o typowe dla tutejszego klimatu orzechy, warzywa czy owoce takie, jak guarana, marakuja, maniok.

Te wyjątkowe połączenia, zarówno smaków, jak i kultur, najlepiej obserwować w dużych miastach Brazylii np. Rio de Janeiro. Spotkamy się tu z brazylijskim wydaniem kultury włoskiej, francuskiej, afrykańskiej, japońskiej, a nawet polskiej.

NA TEMAT:

Wokół Amazonki

Brazylię można podzielić na 5 kulinarnie zróżnicowanych regionów. Każdy z nich posiada charakterystyczne dla siebie aromaty i smaki. Na północy rozciągają się ogromne obszary porośnięte lasami deszczowymi, tu znajduje się także wielkie dorzecze Amazonki zwane Amazonią. Tereny te nadal zamieszkiwane są przez rdzennych Indian.

To właśnie kuchnia Północy jest w dużej mierze inspiracją dla Brazylii i właściwie podstawą dla innych regionów kulinarnych. Brazylijczycy powszechnie wykorzystują tu tropikalne owoce takie, jak mango czy kokos. Popularne są kakaowce, a z mięs – ryby. Tak jak w innych częściach Ameryki Łacińskiej wiele potraw przygotowuje się z manioku (także z mąki wyrabianej po wysuszeniu rośliny).

Region ten słynie z kuchni bazującej na tym, czym szczodrze obdarza go natura.

Caruru
Caruru, fot. shutterstock.com

Kuchnia wybrzeża (północny wschód)

Samo wybrzeże Oceanu Atlantyckiego często nawiedzają obfite deszcze, jednak im dalej od wody, tym klimat bardziej suchy. W największym stanie, Bahii, odczujemy wpływy głównie afrykańskie. Mieszkają tutaj również potomkowie Portugalczyków oraz Indian i to właśnie oni najbardziej urozmaicają tutejszą kuchnię.

Popularnym daniem w Bahii jest caruru przyrządzane z krewetek, cebuli i orzechów nerkowca z dodatkiem oleju palmowego. Ze względu na dużą wilgotność rośnie tu wiele gatunków owoców tropikalnych np. passiflora, ananas, pomarańcze czy mango. Na szeroką skalę uprawia się tu trzcinę cukrową, wskutek czego powszechny w użyciu jest cukier trzcinowy.

Jako dodatek do wielu dań często wykorzystuje się owoce morza np. suszone krewetki.

Popularna jest moqueca, czyli coś w rodzaju gulaszu z ryb, cebuli, pomidorów, kolendry i chilli. W Bahii dodaje się do niej krewetki lub kraby, mleczko kokosowe i olej palmowy, czyli składniki kuchni afrykańskiej. Tak przyrządzoną moquecę nazywa się moqueca baiana. Istnieje jeszcze inna wersja tej potrawy – na południowym wschodzie nazywa się ją moqueca capixaba i zamiast oleju palmowego używa się oliwę.

Im dalej w głąb lądu, tym więcej produktów mięsnych. Dzięki dużym hodowlom bydła spożywa się tutaj spore ilości mięsa, zwłaszcza suszonej wołowiny z dodatkiem fasoli, ryżu i kukurydzy.

Tak jak w całej Brazylii również tu popularne są dania z grilla. Według Brazylijczyków na ruszt nadaje się dosłownie wszystko, zarówno owoce, jak i mięso.

Moqueca capixaba
Moqueca capixaba, fot. shutterstock.com

São Paulo i Rio (południowy wschód)

Ze względu na dwa najpopularniejsze miasta, São Paulo i Rio de Janeiro, południowo-wschodnią Brazylię tłumnie odwiedzają obcokrajowcy. Siłą rzeczy tutejsza kuchnia łączy smaki brazylijskie z innymi smakami świata. Jej podstawą są fasola, kukurydza, ryż i mięso. Wzorcowym daniem wykorzystującym powyższe składniki jest feijoada. 

Popularne są także owoce, często podawane w postaci soków (idealne w upalne dni). Najbardziej znanym napojem jest sok z zielonych kokosów (aqua de coco). Pije się go przez słomkę bezpośrednio z orzecha. Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś z alkoholem, powinien skosztować słynnej brazylijskiej caipirinhy lub orzeźwiającego drinka z limonką na bazie trzciny cukrowej o nazwie cachaca.

Popularnym daniem jest także farofa, dodatek do mięs. Przyrządzana jest z mączki z manioku zasmażanej z bekonem, solą i masłem.

Wiele dań w południowo-wschodniej Brazylii bazuje na paście wykonanej z fasoli i mączki z manioku, czyli tutu de feijao, podobnych do chorizo kiełbasek chourico, manioku i boczku.

Południe i zachód

Na południu Brazylii, gdzie dominowali pasterze bydła zwani gaucho (brazylijscy kowboje), kuchnia jest mało subtelna. Na stołach królują mięsa, suszone na słońcu lub peklowane w soli, np. wołowina, jagnięcina, kurczak. Jest ono bardzo smaczne, na co wpływa ma sposób hodowli bydła na świeżym powietrzu i w naturalnych warunkach. Popularne jest wspólne grillowanie zwane churrasco (brazylijskie barbecue).

Na zachodzie dominują tereny suche i trawiaste. Dostęp do świeżych owoców tropikalnych i owoców morza jest tu znacznie ograniczony, więc podstawą kuchni są ryby z pobliskich rzek, mięsko, kukurydza, ryż i maniok.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.