okazje
Warto wybrać się na safari nie tylko dla dzikich zwierząt, ale i dla wspaniałych pejzaży. Kolor afrykańskiej ziemi na zawsze pozostaje w pamięci Warto wybrać się na safari nie tylko dla dzikich zwierząt, ale i dla wspaniałych pejzaży. Kolor afrykańskiej ziemi na zawsze pozostaje w pamięci ↑Najpopularniejszym sposobem przemieszczania się po miastach Kenii jest jazda na rowerze. Jeśli chcesz zamówić rowerową taksówkę, pytaj o boda-bod Park narodowy Tsavo to kraina słoni. Z tarasu Voi Safari Lodge można je obserwować, kiedy odbywają poranną toaletę Luksusowy hotel Lion in the Sun cieszy się popularnością wśród turystów ze względu na świetne centrum spa ↑Oysters Mambrui – ostrygi podawane na ciepło z masłem czosnkowym, kokosem i limonką to jeden ze specjałów serwowanych przez szefa kuchni restauracji Tamarin Wąwóz Marafa to w dalszym ciągu nieodkryte przez turystów miejsce. Najlepiej oglądać go o wschodzie lub zachodzie słońca, kiedy kolory odsłoniętego piaskowca nabierają blasku
  • Warto wybrać się na safari nie tylko dla dzikich zwierząt, ale i dla wspaniałych pejzaży. Kolor afrykańskiej ziemi na zawsze pozostaje w pamięci
  • ↑Najpopularniejszym sposobem przemieszczania się po miastach Kenii jest jazda na rowerze. Jeśli chcesz zamówić rowerową taksówkę, pytaj o boda-bod
  • Park narodowy Tsavo to kraina słoni. Z tarasu Voi Safari Lodge można je obserwować, kiedy odbywają poranną toaletę
  • Luksusowy hotel Lion in the Sun cieszy się popularnością wśród turystów ze względu na świetne centrum spa
  • ↑Oysters Mambrui – ostrygi podawane na ciepło z masłem czosnkowym, kokosem i limonką to jeden ze specjałów serwowanych przez szefa kuchni restauracji Tamarin
  • Wąwóz Marafa to w dalszym ciągu nieodkryte przez turystów miejsce. Najlepiej oglądać go o wschodzie lub zachodzie słońca, kiedy kolory odsłoniętego piaskowca nabierają blasku

Warto wybrać się na safari nie tylko dla dzikich zwierząt, ale i dla wspaniałych pejzaży. Kolor afrykańskiej ziemi na zawsze pozostaje w pamięci

Meczety na wybrzeżu Czarnej Afryki, indyjskie curry w kuchni. Do portów dzisiejszej Kenii zewsząd przypływali podróżnicy i handlowcy. Lud i język suahili to mieszanka wielu kultur. Suahili znaczy „krawędź”

18.01.2012

Nie po raz pierwszy stoję w niekończącej się kolejce po wizę w Nairobi, stolicy Kenii. Automatycznie już wypełniam odpowiednie druki, udzielam odpowiedzi na litanię pytań, płacę 50 dolarów (koniecznie wyemitowanych po 2000 roku) za jednorazową wizę, szczerzę się w uśmiechu do zdjęcia i odbieram bagaż. A to wszystko po to, by wreszcie poczuć znowu zapach afrykańskiej ziemi. Od samego początku mam jednak wrażenie, że coś w tym mieście się zmieniło. Jest jakoś czyściej, bardziej zielono, mniej tłoczno, wszystko wydaje się być lepiej zorganizowane. „To prawda”, mówi Julius, jeden z moich przewodników. „Nairobi zmienia się w niesamowitym tempie. Czasami gdy wracasz do miasta po kilku tygodniach, ciężko jest rozpoznać niektóre dzielnice”. To wszystko dzięki zagranicznym inwestorom, których afrykańskie siedziby mieszczą się właśnie w stolicy. Z socjologicznego punktu widzenia Nairobi to fascynujące miejsce, tym razem jednak stawiam na relaks. W tym celu kieruję się nad morze.

Przeczytaj koniecznie: Kenia: Przywitanie z Afryką

Kultura Suahili

Wybrzeże Kenii to miejsce, w którym rdzenna kultura afrykańska przez wieki spotykała się ze światem zewnętrznym. Rezultatem tego była m.in. długotrwała dominacja islamu, co do dziś widoczne jest chociażby w dużej ilości meczetów. Poprzez mieszanie się krwi i kultur tubylców z przybyszami zaczęła kształtować się nowa cywilizacja – Suahili, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'krawędź' czy właśnie 'wybrzeże'. Terminem tym określa się zarówno ludność, jak i miejscowy język, który nosi w sobie ślady wielu kultur (m.in. arabskiej, hinduskiej, portugalskiej, brytyjskiej). Jednym z najlepiej zachowanych miast, w których widoczny jest wpływ cywilizacji Suahili, jest Mombasa. Widać to zarówno w architekturze i ornamentyce, jak i w dużej ilości meczetów i hinduskich świątyń. Mombasa to także drugie pod względem wielkości miasto w Kenii, jednak w niczym nie przypomina głośnej, chaotycznej stolicy. Życie płynie tu o wiele wolniej, ludzie wydają się być bardziej przyjaźni, a miasto z każdej strony otoczone jest przez wodę – nie wiem, jak kołując samolotem nad Mombasą mogłam nie zauważyć, że ta metropolia znajduje się na wyspie.

Cały artykuł przeczytać można w najnowszym wydaniu magazynu Podróże.

Autor: Katarzyna Cegłowska Zdjęcia: Katarzyna Cegłowska
Sklep online
Z Krakowa do Rzymu za 304 złote
Kiedy: do 30.06.12
Cena: 304 zł
Więcej promocji

Podziel się wrażeniami i zdjęciami ze swoich wypraw, zamieść relację z wyjazdu i wygraj aparat fotograficzny Fujifilm FinePix XP30!

Zobacz inne konkursy
KENIA

Stolica: Nairobi Waluta: szyling kenijski (KES) Języki urzędowe: angielski, suahili

Lokalny czas

GMT+1

Po co jechać

• safari
  • natura
  • kultura plemienna
  • plaże
  • rafy koralowe

Kiedy jechać

Najlepiej od stycznia do marca.

Niezbędne informacje

więcej

CZYTAJCIE NAS

Wideo

Część druga wywiadu z Rafałem Milachem. Fotograf opowiada, czy warto robić zdjęcia aparatem analogowym, brać udział w konkursach, a także jak fotografować ludzi na ulicy.

Rafał Milach, laureat Word Press Photo, opowiada jak zrobić dobry reportaż, jak przygotować bohatera do zdjęć i o tym czy sprzęt ma duże znaczenie.

Jak zaplanować podróż samochodem po Europie? Warto znać przepisy drogowe, opłaty i ceny paliw w krajach europejskich

158536 kilometrów, 25 państw, 19 par zdartych klapek, czyli opowieść o dwuletniej podróży dookoła świata.

Wywiad z Rafałem Milachem ...

Część druga wywiadu z Rafałem Milachem. Fotograf opowiada, czy warto robić zdjęcia… więcej

Wywiad z Rafałem Milachem

Rafał Milach, laureat Word Press Photo, opowiada jak zrobić dobry reportaż, jak… więcej

Samochodem po Europie - ...

Jak zaplanować podróż samochodem po Europie? Warto znać przepisy drogowe, opłaty i… więcej

2 lata w podróży ...

158536 kilometrów, 25 państw, 19 par zdartych klapek, czyli opowieść o dwuletniej… więcej

PODRÓZE

Lwów nostaligiczny i wypiękniony na EURO 2012; Najlepsze parki rozrywki w Europie; Szczecin - zielone miasto żaglowców; Turcja -  3 tys. km

więcej
W serwisie:
Kierunki
Aktualności
Wasze Wyprawy
Forum
Poradnik
Kuchnie Świata
Murator S.A:
O wydawnictwie
Kontakt do serwisu podroze.pl
Redakcja miesięcznika Podróże