Aktualności

Przepisy Magdy Gessler: TATAR ZE ŚLEDZIA. Przepisy z Kuchennych Rewolucji

Tatar siekany, bogato doprawiony

fot.: Maciej Lansberg

Tatar siekany, bogato doprawiony
W trzecim odcinku "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Łabędź" w Pyskowicach. Mimo, że rewolucja ostatecznie nie udała się a właścicielka lokalu nie chciała słuchać rad doświadczonej restauratorki, to finałowa kolacja okazała się sukcesem. Ogromnym powodzeniem goście cieszył się szczególnie tatar ze śledzia. Sprawdź, jak przygotować tatara ze śledzia według przepisu Magdy Gessler.

W trzecim odcinku "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Łabędź" w Pyskowicach. Mimo, że rewolucja ostatecznie nie udała się a właścicielka lokalu nie chciała słuchać rad doświadczonej restauratorki, to finałowa kolacja okazała się sukcesem. Ogromnym powodzeniem goście cieszył się szczególnie tatar ze śledzia. Sprawdź, jak przygotować tatara ze śledzia według przepisu Magdy Gessler.

PRZECZYTAJ TEŻ - KUCHENNE REWOLUCJE ODCINEK 3 [2012] -SZLAKIEM MAGDY GESSLER

Odcinek "Kuchennych Rewolucji" kręcony w restauracji "Łabędź" w Pyskowicach był bardzo dramatyczny. Magda Gessler miała spore problemy ze zmiana nastawienia właścicielki lokalu - pani Magdaleny i jej męża.

Na korzyść "Łabędzia przemawiał na pewno korzystna lokalizacja, pod lasem i nad pięknym zalewem.

Finałowa kolacja okazał się sukcesem. Goście bardzo chwalili podane im menu.

PRZECZYTAJ TEŻ: ZUPA KURKOWA MAGDY GESSLER - PRZEPIS

MENU PODANE NA UROCZYSTEJ KOLACJI W RESTAURACJI "ŁABĘDŹ"

tatar ze śledzia (po węgiersku)

barszcz na kościach

rolady śląskie z pstrąga (pieczone w śmietanie, kwasie z ogórków i suszonych prawdziwkach)

budyń z sokiem malinowym

Szczególnie smakowało im oryginalne danie - tatar ze śledzia. Sprawdź jak je przyrządzić w domu:

PRZECZYTAJ TEŻ - ŚWIĄTECZNE PRZEPISY MAGDY GESSLER - ŚLEDZIE PO STAROPOLSKU

TATAR ZE ŚLEDZIA PO WĘGIERSKU - PRZEPIS

SKŁADNIKI:

200 g filetu ze śledzia

cebula

1 kiszony ogórek

trzy jajka ugotowane na twardo

papryka czerwona (lub dwie, w zależności od preferencji smakowych)

1 łyżka stołowa kaparów

cztery marynowane grzyby (najlepiej podgrzybki lub borowiki)

SKŁADNIKI NA SOS:

* 1 łyżka miodu lipowego
* 1 łyżka musztardy
* dwie łyżki pasty pomidorowej
* łyżeczka ostrej papryki mielonej( ja dałam mniej, a według opinii ogółu było dość pikantne)
* kawałeczek imbiru
czarny pieprz, świeżo zmielony

PRZECZYTAJ TEŻ: PRZEPISY Z KUCHENNYCH REWOLUCJI - TARTA Z WĄTRÓBKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jako pierwszą należy upiec paprykę, tak aż zmięknie i zacznie od niej odchodzić skórka. Następnie czekamy aż ostygnie i składniki kroimy w drobną kostkę (śledź, jajka, ogórki, paprykę, grzybki).

Składniki na sos dokładnie mieszamy i dodajemy do śledzia. Następnie odstawiamy danie na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem na około 30 minut wstawiamy do lodówki.

Danie najlepiej smakuje z chlebem. Życzymy smacznego.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.