Aktualności

Przepisy Magdy Gessler: Łosoś pod pierzynką. Przepisy z Kuchennych Rewolucji

Łosoś

fot.: Istock

Łosoś
Magda Gessler - najlepiej rozpoznawalna restauratorka w kraju - słynie ze smacznej kuchni i ostrego temperamentu. Podczas kręcenia "Kuchennych Rewolucji" oprócz rad, pomagała uczestnikom opracować ciekawe przepisy. Niektóre z nich postanowiliśmy wypróbować. Na nadchodzące lato idealny wydaje się być przepis na łososia pod pierzynką - to danie lekkie i zdrowe. Zobacz, jak zrobić je w domu.

Magda Gessler - najlepiej rozpoznawalna restauratorka w kraju - słynie ze smacznej kuchni i ostrego temperamentu. Podczas kręcenia "Kuchennych Rewolucji" oprócz rad, pomagała uczestnikom opracować ciekawe przepisy. Niektóre z nich postanowiliśmy wypróbować. Na nadchodzące lato idealny wydaje się być przepis na łososia pod pierzynką - to danie lekkie i zdrowe. Zobacz, jak zrobić je w domu.


PRZECZYTAJ TEŻ: ZUPA KURKOWA MAGDY GESSLER - PRZEPIS

ŁOSOŚ POD PIERZYNKA MAGDY GESSLER - NIEZBĘDNE SKŁADNIKI


- 1 kg łososia ze skórką
- sok z cytryny
- 6 łyżek ostrej musztardy (rosyjskiej)
- 6 kromek chleba tostowego
- 6 łyżek chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 szklanki tłustej śmietany
- 2 pęczki koperku
- 2 łyżki miodu
- czarny pieprz
- sól

ŁOSOŚ POD PIERZYNKA MAGDY GESSLER - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

To wyjątkowe danie najlepiej smakuje, jeśli się nie spieszymy i możemy odłożyć rybę na całą noc w chłodne miejsce.

Na początku łososia kroimy w niezbyt grube płaty i skrapiamy sokiem z cytryny.

Bejca - przygotowanie: chleb tostowy kruszymy i dodajemy do niego śmietanę. Następnie dodajemy musztardę, chrzan, posiekany koperek i miód. Czosnek rozgniatami lub kroimy w drobniutką kosteczkę i również dodajemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Następnie łososia dokładnie smarujemy bejca i odkładamy na noc w chłodne miejsce. Łososia pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy ze świeżą sałatą i plasterkiem cytryny do pokropienia upieczonej ryby.

Życzymy smacznego!

NA TEMAT:

Sziget
Kuchnia włoska
Park wodny
PURA VIDA, czyli czyste życie w Kostaryce
Wyprawa tygodnia PURA VIDA, czyli czyste życie w Kostaryce

Granica Kostaryka-Nikaragua. Zmęczeni po całodziennej podróży, słyszymy od celnika „Nie ma pieczątki wjazdu do Kostaryki. Nie ma wyjazdu z Kostaryki”. Jesteśmy zszokowani, źli i uwięzieni w obcym kraju aż do wyjaśnienia sprawy...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.