Aktualności

PRZEPISY MAGDY GESSLER: Cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką)

taverna gessler
taverna gessler
W trzecim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła Tawernę w Dobrym Mieście. Restauratorka zmieniła nazwę restauracji na Bar Familijny a także wprowadziła nowe menu. Jego sztandarową potrawą jest od tej pory cielęcina cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką). Podpowiadamy, jak przyrządzić tę potrawę.

W trzecim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła Tawernę w Dobrym Mieście. Restauratorka zmieniła nazwę restauracji na Bar Familijny a także wprowadziła nowe menu. Jego sztandarową potrawą jest od tej pory cielęcina cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką). Podpowiadamy, jak przyrządzić tę potrawę.


PRZECZYTAJ TEŻ: Carpaccio z boczku - przepis Magdy Gessler


CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM Z MASŁEM, CZOSNKIEM I DYMKĄ

Niezbędne produkty:
pół kilograma cielęciny bez kości
klarowane masło
2 pęczki dymki
sól i pieprz (uwaga! do pieczeni nie dodajemy żadnych innych przypraw)
1 polski czosnek

Sposób przyrządzenia: Cielęcinę należy uformować w pożądany kształt pieczeni i związać mocnym sznurkiem. Następnie trzeba posolić i popieprzyć mięso. Na klarowanym maśle trzeba podsmażyć cebule dymkę oraz cielęcinę. Następnie do brytfanny przelewamy masło, na którym smażyliśmy oraz przekładamy cielęcinę i cebulę. Dodajemy kilka ząbków czosnku. Pieczeń przykrywamy folia aluminiową (lub wkładamy do rękawa do pieczenia) i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

PRZECZYTAJ TEŻ: Tatar "Oko Pirata"  - przepis Magdy Gessler

Sposób podania: Cielęcinę kroimy w grube plastry i układamy na półmisku. Mięso obficie polewamy sosem powstałym przy pieczeniu.

NA TEMAT:

Wyspy greckie. Zakynthos - Caretta Caretta i wrak
Wyprawa tygodnia Wyspy greckie. Zakynthos - Caretta Caretta i wrak

Fanem Grecji nie byłam, nie jestem i już chyba nie będę, jednak wyspa Zakynthos okazała się przepiękna…

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.