Aktualności

Przepis Karola Okrasy: Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek - DOBRY czy NIE

pascal okrasa

fot.: Youtube

pascal okrasa
Kulinarna walka między Pascalem Brodnickim a Karolem Okrasą trwa. Obaj kucharze dzielą się z nami swoimi przepisami w ramach kampanii promocyjnej Lidla. Sprawdzamy czy "Kuchnia Lidla" to jedynie sprytny chwyt marketingowy czy też rzeczywiście firma zdradza nam sposób na niedrogie i smaczne codzienne dania. Dziś przepis na karkówkę z cynamonem i musem z pieczonych jabłek Karola Okrasy. Próbowaliście przyrządzić to danie? Jak Wam smakowało?
Kulinarna walka między Pascalem Brodnickim a Karolem Okrasą trwa. Obaj kucharze dzielą się z nami swoimi przepisami w ramach kampanii promocyjnej Lidla. Sprawdzamy czy "Kuchnia Lidla" to jedynie sprytny chwyt marketingowy czy też rzeczywiście firma zdradza nam sposób na niedrogie i smaczne codzienne dania. Dziś przepis na karkówkę z cynamonem i musem z pieczonych jabłek Karola Okrasy. Próbowaliście przyrządzić to danie? Jak Wam smakowało?

Dziś (a dokładniej 16 września 2012) redakcja Podroze.pl testowała przepis Karola Okrasy na duszoną karkówkę z cynamonem i musem z jabłek. Również Was zachęcamy do spróbowania (składniki są rzeczywiście niedrogie) i dzielenia się swoimi opiniami. Było warto?

Nam karkówka niezwykle smakowała - duszona 2 godz. 30 min stała się soczysta i miękka. Jedynym minusem potrawy jest właśnie długi czas przygotowania - nie każdy znajdzie niemal 3 godziny w ciągu dnia na gotowanie (plus czas na zakupy). Mimo wszystko naszym zdaniem było warto.

Poniżej przedstawiamy wam przepis ze strony internetowej Lidla. Życzymy smacznego!


PRZEPIS KAROLA OKRASY - DUSZONA KARKÓWKA Z CYNAMONEM I MUSEM Z JABŁEK (dla 4osób):

SKŁADNIKI:
  • suszona kolendra: 10 g
  • cynamon mielony: 10 g
  • cytryna (tylko skórka): 0,5 szt.
  • czosnek roztarty: 1 ząbek
  • miód: 2 łyżki
  • olej rzepakowy:  kilka kropel
  • karkówka: 700 g
  • czosnek pokrojony: 3 ząbki
  • marchewka pokrojona w plastry: 3 szt.
  • pietruszka pokrojona w plastry: 4 szt.
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • wino czerwone wytrawne: 150 ml
  • mąka pszenna: 30 g
  • olej rzepakowy do smażenia : 50 ml
  • woda: 200 ml
  • świeży tymianek:  kilka gałązek
  • czosnek posiekany: 2 ząbki
  • jabłka, pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych: 2 szt.
  • chrzan sarmacki: 40 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1,5-2 godz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, blachę do pieczenia, sitko, folię spożywczą , papier do pieczenia i blender.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół).

Marynata: Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej), 1 duży lub dwa małe posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.

Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).

Karkówka (przygotowanie): Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Warzywa: Kroimy pietruszkę, marchew w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml),  dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.

Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.

Mus z pieczonych jabłek: Pokrojone na ćwiartki jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.

Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.

Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.

NA TEMAT:

Świątynie Delhi
Wyprawa tygodnia Świątynie Delhi

Dojście z parkingu do bramy okalającej Świątynię Lotosu to sztuka wymagająca umiejętności poruszania się slalomem. Co rusz na naszej drodze staje natrętny handlarz pamiątkowego badziewia. Wyminie się jednego, to obskakuje nas dwóch kolejnych.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.